Otomatik Sıra Numarası Verme

Otomatik Sıra Numarası Verme, Excel verilerinizin başına alternatif yöntemler ile kolayca sıra numaraları verilmesini öğretmektedir.

Otomatik Sıra Numarası Verme

Excel sayfalarınızda, verilerinizin başlarına sıra numarası verme ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu makale tadındaki dosyamızda, sizlere farklı yöntemler ile nasıl kolayca sıra numarası verebileceğiniz öğretilmektedir. İlk olarak, üstteki resimde göreceğiniz verilerimizin tanmlamalarından bahsedelim. Görevler başlığı olarak belirlenen alan, C2:C13 hücre aralığında tanımlanmıştır. B3:B13 aralığına ise, farklı yöntemler ile sıra numaralarının verilmesi öğretilecektir. Hazırsak başlayalım.

Otomatik Sıra Numarası Verme Yöntemleri

Dosyamızda, işleyiş olarak 3 yöntem, çözüm için ise 4 yöntem anlatılmaktadır. Şimdi adım adım bu yöntemlerin nasıl oluşturulucağını ele alalım.

Birinci Yöntem

İlk olarak, sıra numaralarınızı Excel’in kendi yerleşik özelliğini kullanarak verebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken;

  • B3 hücresine 1, B4 hücresine 2 yazmak,
  • B3:B4 aralığını seçmek,
  • Aralık seçiliyken, B4 hücresinin sağ alt köşesine fareyi taşımak,

sağ alt köşesine fareyi taşımak

  • B13 hücresine kadar sürüklemek şeklindedir.

Sürükleyerek Sıra Numarası Verme

Böylece, fareyi bıraktığınızda verilerinizin başına sıra numarası verildiğini göreceksiniz. Lakin, bu yöntemin en büyük olumsuzluğu, olası bir sıralama yapmanız halinde görülmektedir. Böyle bir durumda, verdiğiniz sıra numaraları niteliğini kaybedecek, yerleri karışacaktır. Peki, sıra numaralarının yerlerinin değişmemesi için ne yapmak gerekir? O zaman yöntemlerimizi inceleyeme devam ediniz.

İkinci Yöntem

Artık, bundan sonra öğreteceğimiz yöntemlerde sıra numarası vermek için formüller kullanılacaktır. Bu yöntemde kullanacağımız formülün temel fonksiyonu, SATIR olacaktır. İlk sıra numarasının yazılacağı B3 hücresine, aşağıdaki formülü yazarak, B13 hücresine kadar kopyalamak gerekmektedir.

=SATIR()-2

Yani, formül bize 1 sonucunu vermektedir. Böylece, SATIR() olan formül B3 hücresinden dolayı 3 sonucunu verecektir. Ve -2 değerini çıkardığımızda, sonuç 1 olmaktadır. Lakin, istenilen sonuç elde edilse bile, yinede istediğimiz gibi değildir. Ne demek istiyoruz? Verilerimizin başına bir ya da birden fazla satır eklediğimizde, sıra numaraları hata verecektir. Peki, bunun üstesinden gelmek için ne yapmak gerekmektedir? O zaman, hemen aşağıdaki üçüncü yöntemimizi inceleyebilirsiniz.

Üçüncü Yöntem

Artık, formülümüzü dinamik hale getirme aşamasına geçelim. Bu yöntemde de yapı SATIR fonksiyonu üzerine kurulmaktadır. Lakin, verilerin başladığı ilk satır sayısının manuel değil, otomaitk bulunması öğretilmektedir. Bu işlem için, Excel’in oldukça faydalı işlevi olan İNDİS‘ten faydalanılacaktır. Formülümüz, şu şekildedir.

=SATIR()-SATIR(İNDİS($C$3:$C$13;1;1))+1

İlk SATIR sonucu 3 olarak döndürmektedir. Bu sonuçtan, ikinci yöntemden farklı olarak otomatik bulunan 2 sonucu çıkarılmaktadır ve 1 sonucuna ulaşılmaktadır. Yani, 2 değerinin bulunması dinamik hale getirilmiştir. Burada çok küçük bir dokunuş vardır. Sonucun nasıl elde edildiğini görmek için, formülün herhangi bir hücredeki yazılımına tıklayın ve aşağıdaki resimde gösterdiğimiz gibi inceleyin.

F9 ile Formül İnceleme

Gördüğünüz üzere, ikinci SATIR kullanımımızda, hep verinin ilk değerini işaret ettik ve üzerine bir ekledik. Böylece, ilk SATIR ile elde edilen değerden ikinci aşamada dinamik bulunan değer çıkarılmaktadır. Ve, üzerine 1 değeri eklenmektedir. Yani, 3-3+1 4-3+1, 5-3+1 şeklinde formüller oluşmaktadır. Artık, sıralamalarımız değişse bile verdiğimiz sıra numaraları hep 1, 2, 3 şeklinde deva edecektir. Bu yöntem, tüm Excel versiyonlarında sorunsuzca çalışmaktadır.

Dördüncü Yöntem

Son olarak, muhteşem dinamik yapısıyla hayatımızı kolaylaştıran Excel 365 versiyonlarına özel formüller ile sonuç elde edilmektedir. Sonucu elde etmenin temel işlevi SIRALI fonksiyonudur. Ancak, fonksiyon tek başına sıralı değerler verirken yine bazı manuel tanımlamalara ihtiyaç duymaktadır. Yani, fonksiyonun “satırlar” öğesine kaç satıra otomatik sıra numarası vermemizi tanımlamak gerekmektedir. Oysa, biz verilerimizi dinamik olarak sıralamak istemekteyiz. Bu yüzden, “satırlar” öğesindeki rakamın bulunması içinde BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY fonksiyonu kullanılmaktadır. Formül, şu şekildedir.

=SIRALI(BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY(C:C)-1)

Böylece, BAĞ_DEĞ_DOLU_SAY 11 sonucunu verecek, toplam 11 satır sıralanmış şekilde 1’den başlayıp 11’e kadar yazılacaktır.

Makro ile Sıra Numarası Verme

Eğer, sıra numaraları vermek için makro kullanmak isterseniz, aşağıdaki kod parçacıkları işinize yarayacaktır.

For i = 1 To 20000
   Cells(i, 1) = i
Next i

Otomatik Sıra Numarası Verme Sonuç

Sonuç olarak, eğer Excel’de sıra numarası vermeye ihtiyaç duyarsanız, üstteki yöntemlerimiz ile işin üstesinden nasıl kolayca geleceğinizi öğrendiniz. Faydalanmanız temennisiyle.

Excel İndir
Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu